De werking die een paard op mensen heeft is werkelijk een wonder!

Voltige

De meeste kinderen houden van dieren. De liefde voor, en kameraadschap met het paard kunnen in alle hippische disciplines ervaren worden. Maar wat voltigeren zo speciaal maakt, is dat het contact met het paard veel directer is (geen zadel). ;"/>De voltigeur kan zich uitsluitend concentreren op het gevoel en de ervaring van de beweging van het paard. Men hoeft niet bang te zijn dat het paard er vandoor gaat, want het wordt door de longeur vastgehouden. Beschermmiddelen zoals een cap of helm zijn daarom niet nodig en kan bij sommige oefeningen zelfs hinderlijk zijn. De voltigeur neemt de bewegingen van het paard voortdurend over in zijn eigen bewegingen en een goede voltigeur wordt een met de (galop)bewegingen van het paard. Als voltigeur domineer je het paard niet en je bent heel erg afhankelijk van de goede wil van het paard. Dit resulteert in een goede samenwerking tussen paard en voltigeur. Als een voltigepaard het vak eenmaal kent, kan het op een actieve manier meewerken. Het voelt een eventuele val aankomen en doet zijn uiterste best de voltigeur niet te raken met de benen. Een ander zeer belangrijke eigenschap die de voltigeur ontwikkelt is, samenwerking met je teamgenoten, en meer dan dat: echte teamgeest!


Voltige is oefeningen doen op een galopperend paard. In 1976 is voltige in Nederland geïntroduceerd als een tak van de paardensport met het doel kinderen te leren paardrijden. In 1983 heeft de Federation Equestre Internationale (FEI) voltige opgenomen als een aparte discipline in de paardensport. Sindsdien wordt voltige in Nederland als sport beoefend: in teamverband (teamvoltigeren) en individueel (solovoltigeren). Bij voltigeren worden gymnastische oefeningen op de rug van een rustig galopperend paard gedaan. Het paard loopt aan een lange lijn op een cirkel en heeft een speciale voltigebeugel met handvatten om.


Bij voltige draait het om ontspanning, souplesse, evenwicht en ritme. Omdat het paard continu beweegt is het de kunst om de oefeningen zo uit te voeren dat het paard niet in zijn beweging wordt gehinderd. Voltige bevordert het evenwichtsgevoel, de zit en ongedwongenheid en vormt dus ook een goede basis voor het paardrijden.Inclusieve Voltige

Teamvoltigeren Teamvoltigeren wordt uitgevoerd met een team van 4 of 6 voltigeurs . Naast de verplichte oefeningen die ieder teamlid moet uitvoeren om aan te tonen dat de basisvaardigheden worden beheerst, is er ook een vrije kür waarbij voltigeurs met twee- en drietallen acrobatische oefeningen vertonen op een galopperend paard.

Bij voltige draait het om ontspanning, souplesse, evenwicht en ritme. Omdat het paard continu beweegt is het de kunst om de oefeningen zo uit te voeren dat het paard niet in zijn beweging wordt gehinderd. Voltige bevordert het evenwichtsgevoel, de zit en ongedwongenheid en vormt dus ook een goede basis voor het paardrijden. Een voltigeteam bestaat uit zowel jongens als meisjes van verschillende leeftijden en verschillende niveaus. Verschillen zijn essentieel om de turnoefeningen op het paard uit te kunnen voeren. Dit is bijzonder ten opzichte van de huidige sportcultuur omdat vele sporten hun team samenstellen op basis van gelijkheid; alleen jongens of alleen meisjes, leeftijd en niveau.Bij SAM-en... kun je op zaterdag meedoen met onze voltigegroepen. Voltige betekent dus: turnen op een paard. Inclusief wil zeggen dat er jongens en meisjes met en zonder beperking mee kunnen doen. Door te voltigeren oefenen we samenwerken, elkaar motiveren, helpen en ondersteunen. Vertrouwen in jezelf en de andere groepsleden is erg belangrijk. We werken de ene keer op een echt paard, de andere keer zijn we "droog" aan het oefenen op de oefenton. Zo kunnen de voltigeurs makkelijker nieuwe technieken en oefeningen uitproberen.

Kosten voltige: € 90,- per kwartaal

Voltigekamp 1e week zomervakantie

© 2008 - 2019 | Weboplossing: Marc Sijm