Pedagogisch Centrum & Zorgboerderij SAMen

Alles over onze dieren

Sam (1994 – 2023)

Sam (Champ Chevalier) was geboren in 1994 en sinds zijn tweede levensjaar waren we eigenaar van dit paard. Sam was een Holzsteiner ruin en naamgever van ons bedrijf. Sam is er. Hij nam graag leiding, kon erg enthousiast zijn, maar was vervolgens ook goed bereid tot samenwerking. Hij werd dressuurmatig getraind buiten de coachings-uren om en sprong graag eens een hindernis. Sam deed enthousiast mee tijdens de therapie en coachingsuren. Hij genoot enorm van alle aandacht die hij kreeg.

Aron

Aron is in 2012 geboren, en is al bij ons sinds hij een half jaar oud is. Hij is voor een haflinger enorm groot met zijn 1.60m! Dit maakt hem een geweldig voltigepaard. Verder speelt hij ook graag, en doet hij ook dressuur, waarbij hij uitgebracht is tot de M. Aron is onze superhaflinger. Poetsen en tutten is niet echt Aron zijn ding, maar hij speelt enorm graag met Jibben, Joekel, Tess en Sam, en is enorm blij als hij mag werken bij voltige, onder het zadel, etc. 

Joekel

Joekel (Vasco da Gama) is een grote kwpn ruin. Joekel is een vriendelijk paard die graag contact zoekt. Hij is nieuwsgierig en niet snel bang. Met zijn 1.80 is het een geweldig voltigepaard. Joekel mist zijn rechteroog, omdat hij hier al een poosje blind aan was. Dit houdt hem niet tegen om alsnog heel fanatiek te zijn bij de voltige, rijden, loswerken en spelen. 

 

Tess

Tess is een kruising Haflinger/Fries, geboren in 2012. Wil graag werken en leren en heeft een leuk plekje in de kudde gevonden vanaf april 2018. Tess bepaald graag zelf het tempo waarin ze beweegt en heeft hierin van ons dus duidelijkheid nodig. Ze werkt en speelt graag samen, is in voor allerlei gekke spelletjes en heeft hier zichtbaar lol in.

Jibben

Jibben (2009) is een Belgisch warmbloedpaard. Sinds augustus 2014 onderdeel van onze groep paarden. Een nieuwsgierig, vriendelijk paard die de wereld om hem heen graag wil ontdekken. Is makkelijk in de omgang en leert doordat hij zo rustig is Wentel naast het paard te lopen. Wachten wanneer Wentel het spannend vindt is voor Jibben geen probleem. Het lijkt, nu Sam ouder aan het worden is, dat hij de leider van de kudde gaat worden. Pakt dit nu nog wat onzeker aan. Zoals Sam er is en zonder veel extra’s duidelijk maakt wat hij van de groep wil slaat Jibben nog regelmatig onzeker om zich heen naar de anderen om toch vooral duidelijk te maken dat hij de leider gaat worden.

Udaya

 

Udaya is begin september 2022 naar ons toe gekomen. Ze is 14 jaar en een halfzus van Aron, ze hebben dezelfde vader! Ze is een hele lieve merrie die ervan houdt om verzorgd, geborsteld en gevlochten te worden. Udaya heeft begin mei 2023 een veulentje gekregen, Utah!

 

Utah

Op 5 mei 2023 is Utah geboren! Utah is volop de wereld aan het ontdekken. Utah is net als haar moeder Udaya en haar oom Aron een haflinger, haar vader is de haflingerhengst Artos. Utah is momenteel de kudde verder aan het ontdekken en aan het oefenen om op haar eigen benen te staan, los van Udaya.

Duncan, Solo & Buck

Duncan is vanaf begin 2013 bij ons in de Blazekop. Een hele leuke, makkelijke shetlander die alles wat we hem aanbieden leuk vindt. Zo loopt hij lekker voorwaarts voor het karretje, onder het zadel is hij superbraaf, kan hij springen en zelfs voltigeren.

Buck is ons minipaardje. Hij vindt het leuk om te werken met de lange lijnen, voor de kar en houdt van vrijheidsdressuur. Buck staat naast Utah in een gezellig stalletje, overdag mag hij bij zijn vrienden Duncan en Solo op de wei. Zelfstandig terug lopen zoals Solo en Duncan naar zijn stal kan hij niet. Dan verzint hij altijd weer een uitvlucht en verdwijnt in de bossen waardoor wij hem niet te pakken krijgen.

Solo is onze tweede shetlander die samen voor de kar loopt met Duncan. Solo laat zich graag verzorgen door de kinderen op de boerderij, houdt van aandacht en werkt graag.

Honden

Op de boerderij lopen twee honden rond. Cuzco is een kruising bordercollie x australian shepherd. Hij is geboren in 2018 en dus nog een jonge hond die zeker zijn streken heeft en met duidelijke afspraken opgevoed moet worden. Een heel vrolijk en enthousiast hondje die toen hij als pup bij ons aankwam Wentel als zijn moeder heeft geadopteerd. Wentel is een Golden retriever van 5 jaar oud. Ze is geboren op 31 januari 2015 en is vanaf 7 weken oud in de opleiding tot therapiehond gegaan. Een intensieve opleiding van 2 jaar. Het werken als therapiehond is een andere manier van werken dan een hulphond of aaihond. Ze ging tot vorig jaar twee keer per week mee naar een verzorgingshuis voor dementerende ouderen om daar te werken in opdracht van een psycholoog. Tijdens haar opleiding en de weg naar volwassenheid heeft ze kennis gemaakt met bewoners uit verschillende instellingen uit de ouderenzorg. Momenteel wordt ze regelmatig ingezet op de boerderij om kinderen te helpen.

Overige dieren

Op de boerderij hebben we naast de paarden en honden ook nog Indische loopeenden, kippen, een mini-hangbuikzwijntje, 4 schapen: Tommy & Eddy (kruising Drents Heideschaap) en Sjors & Sjimmie (Walliser Schwarznase). Harry (de Haan) woont met zijn gevolg kippen in vila Kukelbont. Toen de loopeenden erbij kwamen is het kleine dieren verblijf groter gemaakt met extra zwembadjes en nachthokken.

Bij onze mini hooimijt is het verblijf van de kwartels, en onze konijnen (Bowie, Cookie Dough, Oreo, Simba en Rafiki).

Heeft u nog vragen over equitherapie?

of wilt u graag weten of u in aanmerking komt voor een traject met een equitherapeut? 

SAM-en Pedagogisch Centrum Zeeland