Pedagogisch Centrum & Zorgboerderij SAMen

Waarom het paard

Voor veel paardenliefhebbers zal het geen nieuws zijn dat je paard meer kan betekenen dan een sport- of recreatiepartner. Paarden voelen goed aan wat er in ons omgaat en kunnen ondersteuning bieden in het dichter bij onszelf komen. 

Door de natuurlijke eigenschap als kuddedier beschikt het paard over uitzonderlijke sociale vaardigheden welke hij ook naar de mens toe uit.

Open en eerlijk

Het paard is open en eerlijk en zal ons zonder oordeel tegemoet treden. Bovendien is hij bereid om met diezelfde eerlijkheid met ons te communiceren. Hij begrijpt geen dubbele boodschappen en reageert op onze gemoedstoestand en non-verbale communicatie. Hierbij stelt zelfs het vriendelijkste paard zijn grenzen en laat het zich niet alles welgevallen.

De beweging van het paard spreekt alle zintuigen tegelijkertijd aan. Evenwichtsgevoel, tastzin, ogen, oren en motoriek moeten samenwerken.

Het paard heeft een aantal eigenschappen die van groot belang zijn binnen de equitherapie. De driedimensionale beweging heeft in alle drie de gangen een specifieke werking op het menselijk lichaam en de geest. Het paard beschikt door zijn natuurlijke eigenschap als kuddedier over uitzonderlijke sociale vaardigheden, ook naar de mens toe. Het paard communiceert via minimale lichaamssignalen, is in zijn communicatie eerlijk en begrijpt geen dubbele boodschappen. Het paard accepteert iedereen zoals hij is, motiveert in contact maar stelt ook duidelijk grenzen. Het paard oefent op veel mensen een grote aantrekkingskracht uit, waardoor wij in het contact met dit dier gemakkelijker uitgenodigd worden grenzen te verleggen.

Heeft u nog vragen over het paard?

of wilt u graag weten of u in aanmerking komt voor een traject met een equitherapeut?

SAM-en Pedagogisch Centrum Zeeland