Voltige

Turnen op een paard 

Turnen op een bewegend paard, in plaats van een gymtoestel, wordt voltige genoemd en hiervoor kunt u bij onze boerderij in Zeeland terecht. De meeste kinderen houden van dieren. De liefde voor, en kameraadschap met het paard kunnen in alle hippische disciplines ervaren worden. Maar wat voltigeren zo speciaal maakt, is dat het contact met het paard veel directer is, omdat de voltigeur niet in een zadel zit. De voltigeur kan zich uitsluitend concentreren op het gevoel en de ervaring van de beweging van het paard.

Turnen op een paard bij ons in Zeeland is een grote uitdaging

De voltigeur hoeft niet bang te zijn dat het paard ervandoor gaat, want het wordt door de longeur vastgehouden. Beschermmiddelen zoals een cap of helm zijn niet nodig en kunnen bij sommige oefeningen zelfs hinderlijk zijn. De voltigeur neemt de bewegingen van het paard voortdurend over in zijn of haar eigen bewegingen en wordt één met de (galop)bewegingen van het paard. Als voltigeur domineer je het paard niet en ben je heel erg afhankelijk van de goede wil van het paard. Dit resulteert in een goede samenwerking tussen paard en voltigeur. Als een voltigepaard het vak eenmaal kent, werkt het op een actieve manier mee. Het voelt een eventuele val aankomen en doet zijn of haar uiterste best de voltigeur niet te raken met de benen.

In een team voltigeren

Een zeer belangrijke eigenschap die je als voltigeur ontwikkelt, is samenwerking met je teamgenoten, en meer dan dat: echte teamgeest! Team voltigeren wordt uitgevoerd met een team van vier of zes voltigeurs. Naast de verplichte oefeningen die ieder teamlid moet uitvoeren om aan te tonen dat de basisvaardigheden worden beheerst, is er ook een vrije kür. Hierbij vertonen voltigeurs met twee- en drietallen acrobatische oefeningen op een galopperend paard. Een voltigeteam bestaat uit zowel jongens als meisjes van verschillende leeftijden en niveaus. Deze verschillen zijn essentieel om de turnoefeningen op het paard uit te kunnen voeren. Dit is bijzonder ten opzichte van de huidige sportcultuur, omdat vele sporten hun team samenstellen op basis van gelijkheid in geslacht, leeftijd en niveau.

 

Kom ook voltigeren

Bij Pedagogisch Centrum & Zorgboerderij SAM-en…zijn op zaterdagochtend sportieve voltigegroepen, daar buitenom zetten wij orthopedagisch voltige in waarbij kinderen kunnen ervaren hoe het is om te turnen op een paard. Door te voltigeren, oefenen we het samenwerken, elkaar motiveren, helpen en ondersteunen. Vertrouwen in jezelf en de andere groepsleden is erg belangrijk. We werken bij de voltigeles de ene keer op een echt paard, de andere keer zijn we ‘droog’ aan het oefenen op de oefenton. Zo kunnen de voltigeurs gemakkelijker nieuwe technieken en oefeningen uitproberen. Als u nog vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op via 0113 745464. Of stuur een e-mail naar SAMen@zorgboerenzuid.nl.

Momenteel zijn er tijdelijk geen sport voltige lessen op de zaterdag ochtend. Tijdens dagbesteding en begeleiding wordt de voltige wel ingezet in groepen door de week heen.

De voltigelessen vallen niet onder het HKZ keurmerk.

 

Als voltigeur op het paard

In 1976 is voltige in Nederland geïntroduceerd als een tak van de paardensport met het doel kinderen te leren paardrijden. In 1983 heeft de Federation Equestre Internationale (FEI) voltige opgenomen als een aparte discipline in de paardensport. Sindsdien wordt voltige in Nederland als sport beoefend, zowel in teamverband (team voltigeren) als individueel (solo voltigeren). Bij voltigeren worden gymnastische oefeningen op de rug van een rustig galopperend paard gedaan. U bent aan het turnen op de rug van een paard. Het paard loopt aan een lange lijn in een cirkel en heeft een speciale voltigebeugel met handvatten om. Bij voltige draait het om ontspanning, souplesse, evenwicht en ritme. Omdat het paard continu beweegt, is het de kunst om de oefeningen zo uit te voeren dat het paard niet in zijn of haar beweging wordt gehinderd. Voltige bevordert het evenwichtsgevoel, de zit en ongedwongenheid en vormt dus ook een goede basis voor het paardrijden.

Heeft u nog vragen over het paard?

of wilt u graag weten of u in aanmerking komt voor een traject met een equitherapeut?

SAM-en Pedagogisch Centrum Zeeland