Zorgboerderij SAMen

Nieuws

Kijk voor de actuele nieuwtjes ook op onze facebook pagina zorgboerderij SAM-en!

Miranda is geinterviewd voor ForYou magazine, het artikel hiervan kan je vinden via deze link:

Belangrijke data:

Vrijdag 15 april is de zorgboerderij gesloten i.v.m. opleidingsdag

Zaterdag 16 april is er een voltigedag, opgeven hiervan kan tot uiterlijk 9 april

Maandag 18 april is de zorgboerderij gesloten i.v.m. Pasen

Donderdag 21 april is de boerderij gesloten i.v.m. teamoverleg

Woensdag 27 april is de zorgboerderij gesloten i.v.m. Koningsdag

Maandag 25 april t/m zaterdag 7 mei graag apart voor opgeven i.v.m. meivakantie!

Donderdag 26 mei is de zorgboerderij gesloten i.v.m. Hemelvaart

Vrijdag 27 mei hebben wij een programma van 09:30u tot 16:00 i.v.m. Hemelvaart, hier ook graag apart voor opgeven!

 

 

Nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van alles wat er de afgelopen tijd gebeurt is, maken wij eens in het kwartaal een nieuwsbrief. Hierin staan leuke nieuwtjes of gebeurtenissen van de afgelopen tijd, maar ook belangrijke informatie. Onder andere de data wanneer de zorgboerderij gesloten is, en thema’s waar we de komende tijd mee aan de slag gaan staan hierin.

Maatregelen 14-12-2020 t/m 19-01-2021

Na afkondiging door regering van de extra maatregelen rondom corona hebben wij vanuit SZZ te horen gekregen dat wij open mogen blijven. We houden de algemeen geldende maatregelen in acht; afstand houden, handen wassen, mondkapjes op tijdens vervoer. In geval van klachten thuisblijven en laten testen.

3 dagen boerderijkamp

De eerste week van de schoolvakantie hebben we toch, na lange onzekerheid of het mocht vanwege de coronamaatregelen, ons kamp kunnen organiseren. Omdat de olympische spelen dit jaar kwamen te vervallen hebben wij ze maar georganiseerd. Het olympisch dorp was ingericht met vele slaapplekken voor alle sporters die af kwamen op onze spelen. Met 2 of 3 in een tent gaf voldoende ruimte voor alle meegebrachte sportieve outfits. Het atelier was groter gemaakt als foerageer plek. Voor een hapje of een drankje kon men hier altijd terecht. Er waren verschillende terrassen zodat er voldoende afstand kon worden genomen. Iedere tent vertegenwoordigde een land. Zo waren bijvoorbeeld aanwezig: Nieuw Zeeland, Australie, Zuid-Afrika, Zweden, Duitsland, China en nog veel meer landen. Met een passend muzieknummer marcheerden de deelnemers van de verschillende landen door onze rijbak.

Basketbal, voetbal, paardensport, trampolinespringen en nog veel meer sporten kwamen aan de orde. We gingen testen hoe allround de aanwezig kinderen waren. De driedaagse werd geopend met een openingsceremonie waarbij ieder aanwezig land zich kon presenteren.

De eerste avond werden, na verschillende opwarmrondes met spelletjes de spelers op de proef gesteld met een speurtocht die in het donker eindigde. De organisatoren hadden zich wat vergist in de te af te leggen afstand zodat de bezemwagen verschillende keren te hulp moest schieten om geblesseerde of uitgeputte spelers op te halen.Onderweg werd een proef afgelegd in roeien. Verschillende teams streden om de snelste tijd in het afleggen van een van te voren vast gesteld parcours aangemoedigd en afgewisseld door teamleden. Andere sporten die uitgevoerd en getest werden waren atletiek, behendigheid, boogschieten en lenigheid. Ook uithoudingsvermogen werd zwaar getest en op de proef gesteld.

De tweede dag werd het programma helaas in de weg gezeten door het weer. Regen, wind en regen. Dit was een test voor het improvisatie talent van de leiding en het rode haren spel was een daverend succes. Fanatiek streden de verschillende landen tegen elkaar met als klap op de vuurpijl een heuse modeshow. De teams kregen als opdracht hun teamcaptain zo mooi mogelijk te maken om daarna de catwalk te mogen betreden. De jury had er een zware dobber aan te beoordelen wie het mooist de catwalk overkwam, zo origineel mogelijk verkleed was en wel team het meest serieus gewerkt had aan de opdrachten.

De derde dag stond de paardensport op het programma naast trampoline springen. Ouders, broers en zusjes, opa’s en oma’s en andere belangstellenden konden eind van de laatste dag genieten van verschillende uitvoeringen en optredens. Wat is er mooier dan aan iedereen laten zien dat je paard kan rijden, serieuze voltigeoefeningen kan laten zien en een trampoline uitvoering perfect uit kan voeren. Wij zijn trots op iedereen die meegedaan heeft met onze spelen en zich dapper door deze drie dagen heen sloeg. We kijken uit naar het volgende jaar.

29 mei 2020

Vanaf 1 juni is onze zorgboerderij weer volledig toegankelijk en mogen we ook weer vervoeren. Onderstaande informatie rondom vervoer is door het RIVM bepaald en moeten we ons aan houden. We gaan ervan uit dat kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers rekening houden met onderstaande bepalingen. Zo niet dan zullen we dit bespreken met desbetreffende en mogelijk vragen zelf te vervoeren.

In het algemeen geldt:

 • Handhygiëne wordt vooraf toegepast.
 • Vooraf vindt een check plaats op eventuele klachten
 • Passagiers worden niet vervoerd bij klachten.
 • Passagiers worden zoveel mogelijk vervoerd in een vaste samenstelling.
 • Tijdens het vervoer staat de ventilatie aan en blijven de ramen gesloten.
 • Oppervlakken die tijdens gebruik veel worden aangeraakt worden gereinigd.

Afstand

Passagiers van 19 jaar en ouder

 • Tussen de passagiers en chauffeur wordt minimaal 1.5m aangehouden waar mogelijk.
 • Indien 1.5m niet kan en ook geen afscheiding aanwezig is draagt de chauffeur een chirurgisch mondkapje
 • Tussen deelnemers onderling wordt minimaal 1.5m aangehouden waar mogelijk.
 • Wanneer deze afstand niet mogelijk is dragen passagiers een mondkapje.
 • Wanneer het dragen van een mondkapje niet mogelijk is wordt het vervoer georganiseerd in vaste groepen van 3 tot 4 personen per keer. Er is dan wel ruimte tussen de passagiers, maar niet altijd 1.5m.

Passagiers tot en met 18 jaar

 • Voor kinderen tot en met 18 jaar in de jeugdzorg is de regel tot 1.5m afstand reeds verruimd. (conform kamerbrief van 20 mei 2020). Binnen het leerlingenvervoer is 1.5m afstand niet verplicht, wel voor ouders en ouderen.

7 mei 2020

Afgelopen periode hadden we allemaal te maken met de coronapandemie. Ook voor ons had dat gevolgen. We zijn heel geminimaliseerd aan de slag gebleven. De tijd die er was benut om op te knappen, behangen, schilderen en vooral bedenken hoe verder. We hebben contact gehouden met alle kinderen door middel van beeldbellen, quize, spelletjes en per mail. Hoewel dat in het begin wel wat vreemd was, hebben we dit ook wel weer leuk gevonden. Wie weet wat we hier weer van geleerd hebben. Per 1 april is Richard bij ons komen werken. Hoe rustig kun je een inwerkperiode hebben. Simone kon al vanaf het begin van de corona uitbraak niet meer bij ons werken en had hiervoor al aangekondigd te stoppen en zich meer te richten op haar andere werk als verpleegkundige. Wanneer het weer mogelijk is komt ze afscheid nemen van ons allemaal. Dat we weer door mogen starten vanaf 11 mei als de scholen weer op gaan starten maakt ons blij. We hebben de kinderen gemist. Het vervoer kunnen we echter nog niet doen dus doen een beroep op ouders en verzorgers om te brengen en op te halen. In de auto’s kunnen we immers geen 1.5 meter afstand houden. We vragen daarvoor uw begrip. Kinderen mogen dan wel in contact zijn met elkaar maar de afstand tot ons als volwassenen moeten we hanteren, voor onze veiligheid. Ook de jongeren vanaf 13 jaar moeten voorlopig de afstand van 1.5 m hanteren. Gelukkig hebben we genoeg ruimte om te verdelen en zien we de kinderen weer graag tegemoet. We zijn aan het bedenken hoe we verantwoord en wanneer we de voltigelessen weer kunnen starten.

artikel Foryoumagazine 2019:

Ik ben SAM Ik deel hun buikpijn, ik neem hun angsten en onzekerheden weg, ik geef zelfvertrouwen en help om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dingen waarvan ze nooit hadden gedacht dat ze dat zouden durven. Als dank word ik geaaid, geknuffeld en worden mijn haren urenlang geborsteld. Heerlijk vind ik al die aandacht. En elke keer ontmoet ik weer nieuwe kinderen. Eerst bang of verdrietig, nauwelijks in staat om contact te maken. En weken later, als we voor de laatste keer samen zijn, zijn ze veranderd: vrolijk en zelfverzekerd. En dat komt allemaal door mij. Wie ik ben? Ik ben Sam. Ik ben een paard. Ik woon hier al het langst en ons bedrijf dankt zijn naam aan mij. SAM en de andere paarden en mensen. Ik ben ook de leider van de kudde. Soms komt er een nieuwe vriend in de wei en heb ik het druk om zo’n jong ding een beetje op te voeden. Hem of haar te leren hoe ze de mensen die hier komen kunnen helpen. Want dat is waar we hier goed in zijn en we krijgen er altijd veel knuffels en wortels voor terug. Ik reageer op wat ik voel Regelmatig komt Lucian, de mensen leider van de kudde en het team van SAMen, met een klein mens de wei in. Lucian noemt zo’n klein mens een kind en zo’n kind heeft vaak een beperking. Het kan moeilijk contact maken of beweegt moeilijk. Ik voel de spanning, angst of onzekerheid. Dat voel ik al zodra ik het kind aan zie komen lopen en daar reageer ik op. Dat is nu eenmaal wat wij paarden doen. Lucian begrijpt mij, ze verstaat mijn taal, en legt dat uit aan het kind. Samen gaan we dan de wei uit om in de bak oefeningen te doen. Soms mag het kind op mijn rug zitten, balans en evenwicht zoeken. Vaak vindt een kind dat in het begin eng, is het bang om te vallen, maar dat wil ik niet laten gebeuren. Ik zal dat altijd proberen te voorkomen. Hij mag er zijn En weet je wat zo mooi is? Op een gegeven moment is het kind niet meer bang, durft het zelfs kunstjes op mijn rug te doen. Dan voel ik de blijdschap, de vrolijkheid, het zelfvertrouwen. Dan is het kind, wat die eerste keer toch wat angstig naast Lucian de wei inliep, veranderd. Dan straalt het een andere energie uit. Dat komt door mij. Of door mijn vrienden, want ook zij doen dit mooie werk. Zelfs Wentel, de hond die hier rondloopt kan het. Dat is wat wij doen. Wij oordelen niet, wij zijn respectvol en trouw. Bij ons leert het kind dat hij er mag zijn. Een nieuw begin.

Heeft u nog vragen over onze diensten?

of wilt u graag weten of u in aanmerking komt voor deze diensten?